,
search-icon
close-icon

Vi hjälper er bostadsrättsförening med renovering och underhåll

Styrelsen i en bostadsrättsförening har ett viktigt ansvar. De ska se till att det finns en underhållsplan, att drift och underhåll av er fastighet fungerar samtidigt som ekonomin är i balans. Det är även styrelsens uppdrag att besluta om bostadsrättsföreningen ska renovera fastigheten.

INTEC fungerar som ett stöd för er bostadsrättsförening. Vi kan stötta er genom bygg- och renoveringsprocesser, hjälpa till med att ta fram en underhållsplan för föreningen samt genomföra olika typer av besiktningar för att säkerställa fastighetens skick. Här är några exempel på hur vi kan hjälpa bistå er bostadsrättsförening.

Projektledning vid renovering och ombyggnationer i er bostadsrättsförening:

  • Stambyte
  • Relining
  • Balkongrenovering
  • Fasadrenovering
  • Takrenovering


Ta fram en underhållsplan för er bostadsrättsförening

Genomföra olika typer av besiktningar för brf

  • Statusbesiktning
  • Entreprenadbesiktning
  • OVK besiktning

Vi stöttar er genom byggprocessen när bostadsrättsföreningen ska renovera

Det kan vara både komplicerat och tidskrävande och som styrelseledamot är det inte lätt att behärska alla steg i en byggprocess. Att bostadsrättsföreningen tar rätt beslut kan påverka föreningens ekonomi under lång tid.

Vi hjälper er genom de olika stegen i byggprocessen:

  • Förstudie
  • Förfrågningsunderlag
  • Upphandling
  • Genomförande
  • Entreprenadbesiktning


Statusbesiktning och förstudie

Statusbesiktning är en del av en förstudie där INTEC besiktar er fastighet och fastställer status på fastigheten och om det föreligger renoveringsbehov.

Förfrågningsunderlag

När vi tillsammans fastställt renoveringsbehov så hjälper vi till och tar fram en kravspec för upphandlingen, ett förfrågningsunderlag som det kallas i branschen.

Upphandling

Vi hjälper dig att anlita rätt entreprenör. Våra projektledare är experter på att ta in och jämföra anbud och offerter från olika entreprenörer.

Genomförande

Under genomförandet är entreprenören inne och utför det beställda arbetet. INTEC håller då i byggmöten, vi finns med och driver projektet framåt, gör en ekonomisk uppföljning och kontrollerar att arbetet flyter på som planerat.

Entreprenadbesiktning

När arbetet slutförts genomför INTEC en entreprenadbesiktning. Det betyder att vi säkerställer att er bostadsrättsförening får det ni handlat upp.

De vanligaste typerna av renoveringar i en bostadsrättsförening

Här har vi listat de vanligaste renoveringsåtgärderna som en bostadsrättsförening kommer att behöva ta ställning till under årens lopp. I underhållsplanen dokumenterar man byggnadens skick, planerar in framtida renoveringar och vilka kostnader det kommer att medföra för föreningen.

Stambyte i bostadsrättsförening

Stambyte är ett av de absolut vanligaste renoveringsåtgärderna er bostadsrättsförening kommer att behöva besluta om. Stambyte innebär att er brf byter ut de gamla vatten- och avloppsrören i fastigheten för att undvika läckage och fuktskador. Man brukar säga att den tekniska livslängden för vatten och avloppsrör är 30-60 år beroende på material. Därför bör man göra ett stambyte efter 30-50 år. Eftersom tätskiktet i våtrum har kortare livslängd så brukar man genomföra en badsrumsrenovering i samband med stambyte i brf. Räkna med att ett stambyte tar 6-10 veckor per lägenhet och att hela stambytet tar 1-2 år. Stambyte förbättrar fastighetens skick och ökar dess värde.

Relining  i bostadsrättsförening

Relining innebär att rören invändigt beläggs med nytt material istället för att bytas ut helt. Det är ett mindre ingrepp på fastigheten och mer kostnadseffektivt jämfört med ett stambyte. Relining kan förlänga rörens livslängd med upp till 50 år och innebär mindre störningar för de boende. Till skillnad från stambyte, som innebär att alla rör byts ut och ofta kräver omfattande renovering av fastigheten, är relining snabbare och kräver mindre ingrepp i byggnaden. För vissa bostadsrättsföreningar kan relining vara ett alternativ, men på lång sikt är ett stambyte en mer kvalitativ lösning som bättre bibehåller fastighetens värde.

Fasadrenovering för bostadsrättsförening

När man genomför en fasadrenovering reparerar eller byter man ut fasadmaterial för att förbättra byggnadens utseende och skydda mot väderpåverkan. En fasadrenovering håller vanligtvis 30-50 år. Det är viktigt att man väljer hållbara material och rätt entreprenör för att undvika problem i framtiden.

Behöver ni göra en balkongrenovering i er bostadsrättsförening?

En balkongrenovering i er bostadsrättsförening kan innebära både att förstärka konstruktionen eller byta ut räcken. Det säkerställer att balkongerna är säkra och funktionella och förlänger livslängden.  Hur länge en balkong håller kan variera mycket beroende på klimat, byggmaterial och slitage. Vi rekommenderar att ni gör en statusbesiktning på era balkonger var 10-15 år. Gör ni en balkongrenovering i er brf ökar det både trivseln och värdet på fastigheten.

Dags för takrenovering i er bostadsrättsförening?

En takrenovering i en bostadsrättsförening innebär att man byter eller reparerar taket på fastigheten för att förhindra läckage och skador från utifrån kommande vatten. Ett välisolerat tak kan även förhindra värmeläckage. Ett tak håller vanligtvis 30-50 år beroende på material. Ska taket ersätta det gamla taket behövs ofta inget bygglov. För att bekräfta om ni har behov av en takrenovering i er brf så genomförs inledningsvis en statusbesiktning.

Fönsterrenovering i en bostadsrättsförening

Fönsterrenovering inkluderar att byta eller renovera fönster för att förbättra energieffektiviteten och minska buller. Fönster bör renoveras eller bytas ungefär var 20-30 år. Korrekt utfört arbete kan leda till betydande energibesparingar och ökad komfort för de boende.

Underhållsplan för bostadsrättsförening

Underhållsplanen är avgörande för bostadsrättsföreningar. En underhållsplan inleds med en statusbesiktning och innehåller en detaljerad rapport över fastighetens skick och en 10-årig plan för nödvändiga åtgärder. Regelbundet underhåll och renoveringar förlänger fastighetens livslängd och bevarar dess värde.

INTEC kan hjälpa er bostadsrättsförening att ta fram en underhållsplan för er brf. Vi hjälper föreningen att budgetera och planera underhållet effektivt, så att ni gör rätt investeringar vid rätt tidpunkt. Att ha sakkunnig expertis som stöd ger er trygghet vid beslut, garanterar fackmannamässiga entreprenader och är positivt för föreningens långsiktiga ekonomi.

Besiktningar för bostadsrättsföreningar

Besiktningar är viktiga för bostadsrättsföreningar för att säkerställa fastighetens skick, upptäcka fel och planera underhåll. Regelbundna besiktningar bidrar till att undvika kostsamma reparationer och ökar fastighetens värde.

Det här är några av de vanligaste typerna av besiktningar för brf som INTEC kan hjälpa till med.

Statusbesiktning för bostadsrättsföreningar

En statusbesiktning kartlägger fastighetens allmänna skick och identifierar underhållsbehov. Det kan också göras en statusbesiktning av en enskild del av en fastighet inför en byggnation eller renovering. Statusbesiktningen ger en tydlig bild av vad som behöver åtgärdas på kort och lång sikt, vilket underlättar planering och budgetering för framtida renoveringar. En statusbesiktning är en del av arbetet med att ta fram en underhållsplan.

Entreprenadbesiktning efter byggprojekt

Entreprenadbesiktning innebär att en oberoende besiktningsman granskar utförda byggarbeten för att säkerställa att entreprenaden uppfyller avtalade krav. Detta säkerställer kvalitet och identifierar eventuella fel innan garantiperioden löper ut. När vi genomför ett bygg- eller renoveringsprojekt avslutas det alltid med en entreprenadbesiktning. Har bostadsrättsföreningen själva projektlett ett byggprojekt kan INTEC genomföra en entreprenadbesiktning efter att projektet har avslutats.

OVK - Obligatorisk Ventilationskontroll

OVK innebär att fastighetens ventilationssystem kontrolleras för att säkerställa god inomhusmiljö och funktion. Detta görs regelbundet, vanligtvis vart 3-6 år, och är lagstadgat för att säkerställa hälsosam luftkvalitet för de boende.

Kontakta oss

Behöver du vägledning angående din bostadsrättsförening? Tveka inte att höra av dig till oss! Det kostar bara lite av din tid. Kanske kan vi hitta möjligheter för samarbete, eller så kan vi bara dela erfarenheter och ge råd. Alla bostadsrättsföreningar är unika. Vi bidrar med såväl skräddarsydda lösningar inom projektledning, projektering samt upphandling och entreprenörssamarbete.



Läs våra villkor och integritetspolicy

Frågor och svar om stambyte

Ett stambyte är en omfattande renovering där vatten- och avloppsrören, även kallade "stammar," byts ut i en byggnad. Stambyten görs oftast när de befintliga rören är gamla, slitna eller har problem som läckage, rost eller stopp.

För en bostadsrättsförening kan ett stambyte landa på cirka 300 000 till 500 000 kr per lägenhet. Totalsumman beror ofta på hur noggrant produktionen övervakas och på hur väl man, med erfarenhet, kan förutsäga och undvika oväntade händelser i projektet. Dessutom spelar den valda byggstandarden en viktig roll i den slutgiltiga kostnaden.

När ett stambyte bör utföras beror på i vilket skick stammarna i fastigheten är i. Stammar har en normal livslängd på mellan 30-60 år och man bör därmed inte vänta mer än 60 år innan man byter stammar i en fastighet.

Vid ett stambyte byter man ut alla vertikala och horisontella rör som förser badrum och kök med tappvatten. Man byter även avloppsrören och återställer våtrummens tätskikt, ytskikt och sakvaror. Man byter vanligtvis även värmestämmar och radiatorer som förser
lägenheten med värme.

Ett vanligt tecken på att det är dags för stambyte är återkommande stopp och läckage i rör och stammar. När dessa problem blir alltmer frekventa tyder det ofta på att fastigheten behöver ett stambyte. Om det dessutom gått mer än 30 år sedan senaste stambytet, är det klokt att kontakta en expert som kan hjälpa föreningen att undersöka stammarnas skick.

Stambyte: Ett stambyte innebär att samtliga gamla rör och stammar i fastigheten byts ut mot nya.

Relining: Vid relining täcks insidan av de befintliga stammarna med en ny beläggning. Det är viktigt att veta att relining endast förlänger rörens och stammarnas livslängd, men det ersätter inte ett stambyte som förr eller senare ändå behöver göras.

För att ta reda på det bästa alternativet behöver man göra en inventering av rören och stammarna i fastigheten. En stambyteskonsult kan hjälpa till att göra en korrekt inventering och bedömning och den information man behöver gällande rätt åtgärd.

Ett stambyte är den största renovering som kan utföras i en fastighet där
felaktiga beslut kan leda till omfattande kostnader och skador på fastigheten. En konsult hjälper och råder fastighetsägaren med alla dom viktiga utredningar och besiktningar som krävs för att bedöma hur skicket på rören och stammarna i fastigheten.

En erfaren konsult och stambytesexpert som INTEC hjälper fastighetsägaren med de rekommendationer och beslutsunderlag som krävs inför ett kommande stambyte. En stambyteskonsult ser också till att alla dom lagar och regler följs vid utförandet av den upphandlade entreprenören och helt enkelt ser till så allt går korrekt till. Dom hjälper även fastighetsägaren och ser till så dom får betala rätt pris för utförandet.

Ja, det går alldeles utmärkt. Under den tid då arbetet pågår i din lägenhet kommer det att finnas tillfälliga lösningar, där du kan hämta vatten i trapphuset samt använda gemensamma duschutrymmen.

För att föreningen ska kunna teckna en fullvärdesförsäkring för fastigheten och sänka sina försäkringspremier, måste alla badrum i huset inkluderas i stambytet. Det innebär att även om ditt badrum är nyrenoverat, kommer det att omfattas av stambytet precis som alla andras.

Beroende på projektets storlek och omfattning tar planeringen, framtagningen av förfrågningsunderlag, upphandlingen och projekteringen cirka ett år. Därefter tar själva byggproduktionen vanligtvis omkring ett år per flerbostadshus. 

En bostadsrättsinnehavare kan inte neka att delta i ett stambyte eller förhindra föreningen från att få tillgång till lägenheten. Enligt bostadsrättslagen har din bostadsrättsförening rätt att gå in i din lägenhet för att utföra arbeten som faller inom deras ansvarsområde.