INTEC och VillaZero

INTEC och VillaZero

2022-05-20

Vi är stolta över att berätta att INTEC varit med och projekterat Sveriges första NollCO2 hus på 107m2. Byggt som experiment och pilotprojekt av Fiskarheden, framtagen tillsammans med Mondo Arkitekter och Structor. INTEC har projekterat både VVS-lösningar samt gjort energi- och inneklimatberäkningar som legat till grund för systemval, och som använts för certifiering enligt Svanen och NettonollCO2.

Villa Zero som dels är den första villan som certifierats enligt Svanen och nettoNoll CO2 – en ny miljömärkning som tar hänsyn till hela livscykeln och precis som namnet antyder strävar efter noll växthusgaser.

Hela konstruktionen, även grunden är av trä för låga CO2 utsläpp vid produktionen

Byggnaden är dessutom uppförd av ett helt kvinnligt bygglag.

Vi på INTEC är stolta över att vara en del i utvecklingen mot en hållbarare framtid, extra roligt att bygglaget bestod av enbart kvinnor och att Minna Glemme hos oss var med och gjorde beräkningar, säger Anders Lundin, vd INTEC.

”VillaZero med sina 107 m2 är till ytan minsta projekt jag varit med i men ett av dem som gett störst avtryck (fast klart minst klimatavtryck då). Det har varit väldigt kul att få vara en del av ett projekt som ligger så i framkant av hur vi kan tänka samt hur vi kan bygga hus och jobba i byggbranschen framöver på flera olika plan. Något jag tar med mig är vad som går att åstadkomma med en engagerad beställare och ett hängivet team som arbetar mot samma mål, och att det går att tänka annorlunda” säger Minna Glemme, Energi- och miljöbyggnadssamordnare.

Projektet har vunnit både Solenergipriset för Årets anläggning 2022, samt Borlänge kommuns miljöpris 2022.

Är du intresserad och vill veta med om projektet

Kontakta Minna Glemme, 073-862 16 07, minna.glemme@intec.se